martie 31, 2012

Meniu festiv de 8 Martie

     Am terminat in sfarsit de postat retetele din meniul meu special de 8 martie. Asa cum mi se intampla frecvent, am lasat totul pe ultima suta de metri dar din fericire am terminat cu bine. Va prezint mai jos rezultatul si va invit sa imi tineti pumnii pana pe 5 aprilie.
     Acesta este meniul de sarbatoare prin care celebrez Luna Femeilor si cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”
 0
      Incepem cu un cheesecake sarat cu un blat crocant cu parmezan si nuci, compozitie cremoasa cu branza de capra si branza cu mucegai albastru, decorat din abundenta cu rosii cherry dulci-acrisoare.
     Continuam cu o supa cremoasa si aromata de fenicul si somon, servita calda si in tihna.
     Dupa o supa dulce ne uimim papilele gustative cu un piept de rata crocant si condimentat, cu sos de afine.
     Langa rata se umfla in pene un sufleu delicat de brocoli. Va recomand sa alaturati de asemenea un pahar de vin rosu, sec.
     Mancati toate acestea in portii mici, pastrand astfel loc pentru desert: un flan minunat cu doua feluri de ciocolata.
      Dupa asa o masa copioasa nu ne mai ramane decat sa ciocnim un pahar de sampanie. Tchin Tchin!
     

Sufleu de brocoli

     Asa cum va spuneam mai devreme am servit sufleul asta delicios pe post de garnitura la pieptul de rata. El poate constitui o masa in sine servit alaturi de o salata  pentru o cina usoara. Dar hai sa nu ne mai lungim cu vorba si sa trecem la treaba.
0
     Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.
 Ingrediente:
(pentru 6 portii, timp de preparare 50 de minute)
1 buchet mic de brocoli
3 oua
150 ml lapte
50 g parmezan proaspat ras
1 lingura faina
50 g unt
sare
Preparare:
     Pentru inceput desfacem brocoli in inflorescente mici pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare. Le scoatem cu o paleta intr-un vas cu apa foarte rece (eu am umplut cu apa vasul aparatului de inghetata), ajutandu-le astfel sa isi pastreze culoarea.
     Scurgem apoi bine brocoli de apa si il sotam cateva minute in untul topit, zdrobindu-l usor. Adaugam o lingura de faina si laptele si amestecam bine. Mai lasam pe foc 3-4 minute pana se ingroasa.
     Separam ouale. Intr-un castron incapator batem bine galbenusurile pana devin cremoase si se deschid la culoare. Adaugam deasupra parmezanul si crema de brocoli si lapte obtinuta anterior si amestecam bine. Intr-un recipient curat batem albusurile spuma tare apoi le adaugam peste amestecul anterior, incorporandu-le cu o spatula, cu miscari delicate de jos in sus.
     Turnam compozitia in 6 vase speciale pentru sufleu din ceramica, unse in prealabil cu unt si pudrate cu faina. Dam sufleurile la cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute. Le scoatem cu grija si le servim imediat, pentru ca altfel se vor lasa si nu vor mai arata la fel de spectaculos.
Pofta buna!

Piept de rata crocant cu sos de afine

     Am descoperit cu placere ca la Angst au piept de rata portionat asa ca l-am pus rapid in cos, cu gandul la un pranz special. Am mai ales din raft inca doua-trei ingrediente pentru garnitura si am fugit acasa frematand de pofta.
 0
     Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”

Ingrediente:
(pentru 2 portii, timp de preparare 30 de minute)
1 piept de rata de 350 de grame
1 lingura piper Sichuan
1 lingurita sare
100 g afine
1 lingura visine din visinata
150 ml vin rosu, sec
1 lingura zahar
 Preparare:
     Spalam si stergem pieptul de rata cu prosoape de hartie. Ii crestam pielea sub forma de romburi, avand grija sa nu ajungem pana la carne. Zdrobim in mojar piperul apoi il amestecam cu sarea si masam bine pieptul cu acest amestec.
    Punem pieptul intr-o tigaie rece, cu pielea in jos. Asezam tigaia pe aragaz, la foc mic, si o lasam 5 minute pana cand pielea devine crocanta. Scurgem intr-un castron grasimea din tigaie si o pastram pentru alte preparate delicioase (de exemplu cartofi copti).
     Intoarcem pieptul de rata pe partea cealalta si il mai lasam 3 minute apoi il transferam cu tot cu tigaie (aveti grija sa folositi o tigaie cu maner metalic) in cuptorul incins la 180 de grade unde il mai lasam inca 10 minute.
     Intre timp punem intr-o tigaie mica, teflonata, afinele, visinele fara samburi, vinul si zaharul si lasam sa fiarba la foc mic-mediu timp de 10 minute, pana se ingroasa. La final adaugam o lingura de unt moale si amestecam bine, pana obtinem un sos fin.
     Cand pieptul de rata este gata il scoatem si il lasam sa se odihneasca 5 minute pe un tocator curat. Il taiem apoi oblic in felii de aproximativ 1 cm grosime. Il servim cu sosul de afine si cu un sufleu delicios de brocoli despre care va voi povesti in urmatoarea postare.
 Pofta buna!

martie 30, 2012

Cheesecake sarat cu nuci si rosii

Pentru ca sunt mare amatoare de cheesecake si pentru ca variantele dulci deja nu imi mai erau de ajuns m-am gandit si m-am razgandit la o combinatie fatala ce poate fi mancata pe post de aperitiv pana am ajuns la varianta asta. Deci, voila: cheesecake cu blat faramicios de parmezan, nuci, fistic si migdale crema din branza de capra, branza cu mucegai abastru, iaurt si crema de branza si cherry on top. La propriu!
 0
Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.


 Ingrediente:
(pentru 8 portii, timp de preparare 1 h 10 minute plus 1 h la rece)
3 linguri parmezan proaspat ras
50 g unt moale
50 g faina
1 lingurita boia afumata
50 g nuci
50 g fistic
50 g migdale
200 ml iaurt gras
200 g crema de branza Philadelphia
100 g branza de capra cu verdeturi
100 g branza cu mucegai albastru
1 ou
10 rosii cherry galbene
10 rosii cherry rosii
1 lingurita agar agar
150 ml otet balsamic
1 lingura zahar
1 lingurita oregano uscat
piper proaspat macinat
Preparare:
     Pentru inceput ne ocupam de blat. Intr-un robot amestecam bine parmezanul ras cu untul moale. Intr-un vas amestecam faina cu boiaua si un praf de piper proaspat macinat apoi o adaugam peste amestecul de unt si parmezan si mai mixam de cateva ori.

     Tocam nucile (eu am avut nuci in coaja si a trebuit sa le sparg si sa le aleg mai intai), fisticul si migdalele folosindu-ne de un cutit bine ascutit sau le pulsam de cateva ori intr-un robot de bucatarie sau intr-o rasnita de cafea.

Adaugam amestecul de nuci peste cel de faina cu parmezan si unt si mai pulsam de cateva ori pana obtinem o textura faramicioasa asemanatoare unui crumble.
     Tapetam cu hartie de copt o tava pentru tort cu peretii detasabili cu diametrul de 16 cm, adaugam aluatul obtinut si il presam bine apoi dam tava la frigider.
     Pentru crema mixam bine crema de branza impreuna cu iaurtul si oul apoi adaugam branza de capra si branza cu mucegai taiate in bucati mari. Turnam compozitia in tava si nivelam deasupra. Asezam tava de tort intr-o alta tava mai mare plina cu apa fierbinte (baine marie) si dam la cuptorul incins la 180 de grade pentru o ora.

     Cand cheesecakeul este gata il scoatem si il lasam sa se raceasca in forma. Taiem rosiile cherry in felii pe care le asezam in cercuri concentrice deasupra apoi presaram putin oregano uscat. Dizolvam agarul in 250 ml apa si il fierbem 2 minute apoi il turnam cu atentie deasupra. Dam cheesecakeul la frigider cateva minute, cat sa se inchege agarul (se poate lasa si la temperatura camerei, insa dureaza un pic mai mult).
     Intre timp amestecam otetul balsamic cu zaharul si il fierbem la foc mic timp de cateva minute pana pana isi reduce volumul la jumatate si devine mai vascos.
     Servim cheesecakeul rece (e bine sa il mai tineti macar o ora la frigider) impreuna cu reductia de otet balsamic. Pofta buna!

martie 29, 2012

Mini flan cu doua feluri de ciocolata

Pentru ca mai sunt doar cateva zile pana la sfarsitul concursului ma grabesc sa va prezint azi, fara prea multa vorbarie, desertul nostru de sarbatoare.
Ce poate fi mai bun la sfarsitul unei mese festive decat un desert cu ciocolata, cremos si decandent?
 Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”.
 0
 Pentru un desert supercalifragilistic al carui nume complet ar fi flan de ciocolata alba cu trufe de ciocolata neagra si zmeura procedati asa:

Ingrediente:
(pentru 6 portii, timp de preparare 1 ora si 20 de minute plus 30 de minute pentru racire)
1 cutie lapte condensat
200 ml smantana dulce
125 ml lapte dulce
3 linguri ciocolata alba pudra (eu am folosit ciocolata asta cumparata de la magazinul Whittard de la parterul Cocor)
2 oua mari
85 g ciocolata neagra (Heidi cu 85% cacao)
12 bucati zmeura
5 linguri de cacao
1 lingura de unt
frunzulite de menta pentru decor
Preparare:
     Pentru inceput ne ocupat de trufele de ciocolata cu zmeura. Rupem ciocolata in bucati mici si o asezam intr-un castron. Incalzim la microunde sau pe aragaz, la foc mic, 5 linguri de smantana pe care o turnam apoi peste ciocolata. Lasam deoparte cateva minute apoi amestecam bine pana obtinem o crema omogena si lucioasa. Lasam crema sa se raceasca si sa se intareasca timp de 10 minute in frigider.
     Cand crema de ciocolata s-a intarit ne prafuim bine mainile cu cacao, luam o lingura cu varf din crema, asezam o bucata de zmeura deasupra apoi ii dam forma de bila. Obtinem 6 trufe pe care le dam apoi prin cacao si le punem la frigider.
    Intre timp ne ocupam de crema de ciocolata alba: in vasul blenderului turnam laptele condensat, smantana dulce ramasa, laptele dulce, ouale si ciocolata alba cernuta si mixam bine.
     Ungem cu unt o tava de muffins cu 6 adancituri apoi tunam crema de ciocolata alba in ele, avand grija sa le umplem doar doua treimi. Asezam in fiecare cate o trufa de ciocolata neagra apoi mai completam cu crema de ciocolata alba pana umplem complet formele. Lasam sa stea 10 minute, cat sa se ridice deasupra aerul incorporat in crema de ciocolata alba (astfel vom obtine o textura fina si o crusta lipicioasa si caramelizata).
    Punem tava intr-o alta tava mai mare in care am turnat apa fierbinte (bain marie) si dam totul la cuptorul incins la 180 de grade pentru 50 de minute.
    Lasam sa se raceasca apoi desprindem cu grija de pe margini folosindu-ne de lama unui cutit, asezam o farfurie deasupra si rasturnam. Pudram din belsug cu cacao, asezam deasupra zmeura si doua frunzilite de menta pentru culoare si servim.
    E o nebunie, va spun. Iar un pahar de sampanie rose alaturi nu face decat sa accentueze rafinamentul acestei minunatii.
    Pofta buna!

martie 27, 2012

Supa crema de fenicul copt si somon

     Dupa cum v-am spus deja pe Facebook, in weekend a avut loc la mine in bucatarie un mini-maraton de gatit. Motivul: un mixer Kitchen Aid pus la bataie intr-un concurs desfasurat pe retetecalamama.ro. M-am gandit mult daca sa particip si apoi cu ce sa particip dar apoi mi-am zis ca (la fel ca si la examene) prima conditie ca sa castigi un concurs e sa particip. Asa ca mi-am luat inima in dinti, imaginatia la intrebari si bonurile de cumparaturi cu numele meu pe ele (da, sunt foarte mandra de asta :P) la cheltuit si am ajuns la retetele astea. Vi le voi prezenta pe rand, in zilele ce urmeaza, pana pe 31 martie. Azi va tentez cu o supa crema delicioasa si parfumata cu somon si fenicul copt.

 Aceasta reteta face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Martisor”
 0
Ingrediente:
(pentru 4 portii, timp de preparare 1 ora)
2 bucati fenicul
1 ceapa rosie
1 catel de usturoi
1 cartof mare
200 ml smantana dulce
2 rondele de somon
1 morcov
1 ceapa galbena
1 pastarnac
1 telina mica
2 linguri ulei de masline
25 g unt
1 lingurita seminte de fenicul
2 lingurite sare de mare
1 lingurita paprika afumata
Preparare:
     Intr-o oala punem la fiert  morcovul, ceapa galbena, telina si pastarnacul curatate si tocate in bucati mari impreuna cu o lingurita de sare si un litru de apa. Lasam sa fierba 15 minute apoi adaugam rondelele de somon si  lasam sa mai fiarba inca 5-10  minute. Strecuram si pastram supa obtinuta, aruncam legumele si curatam cu grija somonul de piele si oase si il rupem in bucatele de aproximativ un centimetru.
     Intre timp feliem feniculul, il asezam intr-o tava termorezistenta si il stropim cu o lingura de ulei de masline. Presaram deasupra sarea de mare ramasa si il dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15 minute.
     Intr-o cratita incapatoare, cu marginile inalte rumenim cateva secunde semintele de fenicul (atentie sa nu se arda!) apoi le scoatem si le pisam in mojar. Adaugam in tigaie o lingura de ulei de masline si untul apoi ceapa rosie taiata pestisori si catelul de usturoi tocat marunt. Le prajim timp de cateva minute, cat sa se inmoaie ceapa apoi adaugam semintele de fenicul zdrobite si amestecam bine.
      Adaugam deasupra feniculul copt, cartoful curatat si taiat cuburi mari si mai lasam doua-trei minute sa se rumeneasca, amestecand permanent cu o spatula. Turnam deasupra supa si lasam sa fiarba 15-20 de minute la foc mic.
      Testam cu o furculita un cartof si daca acesta este moale luam supa de pe foc, o lasam un pic sa se raceasca apoi o turnam in blender impreuna cu smantana dulce. Mixam bine pana obtinem o supa fina pe care o punem inapoi in oala.
     Adaugam  in supa bucatile de somon, pastrand cateva pentru decor. Servim supa fierbinte impreuna cu paine de casa si un strop de paprika afumata deasupra. Pofta buna!

martie 18, 2012

Quesadilla picanta de pui cu salata de fasole neagra si porumb

A trecut asa de mult timp de cand am gatit minunatia asta ca nici nu mai stiu ce am pus in ea. Tot ce imi amintesc e ca era o dupa amiaza rece de februarie si ca in drumul spre casa am facut un scurt ocol pana la Mega Image sa ca mai cumpar vreo doua-trei chestii pe care nu le aveam deja. 20 de minute mai tarziu aveam in fata un pranz delicios si colorat, pe care daca ma gandesc bine l-as putea pune acum intr-un cos si servi undeva, in aer liber. Happy spring sunday, everybody! Am fugit in parc, cu burta la soare!
Ingrediente pentru salata(4 portii):
1 cutie fasole rosie
1 cutie porumb
o legatura ceapa verde
10-12 rosii cherry
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1 ardei iute
3 linguri otet de vin rosu
1 lingura suc de lamaie
2 linguri ulei de masline
1/2 lingurita chimion macinat
sare, piper, patrunjel verde tocat
Preparare:
Pai nu-i nici o filosofie! Se scurg fasolea si porumbul si se clatesc apoi se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Intre timp se toaca marunt ceapa, ardeiul, rosiile cherry si patrunjelul (daca va place puneti coriandru verde). Se amesteca apoi toate ingradientele si se toarna deasupra dressingul obtinut prin agitarea intr-un borcan (sau mai elevat emulsionarea :D) uleiului, otetului, sucului de lamaie si condimentelor. Se amesteca bine si se lasa la frigider sa se imprieteneasca.
Ingrediente pentru quesadilla(4 portii):
8 foi de tortilla
200 g cascaval usor iute (cheddar sau orice altceva va place)
1 piept de pui generos
1 cutie fasole rosie
1 cutie rosii cuburi in bulion
1/2 ardei gras verde
1/2 ardei gras rosu
2 catei de usturoi
o lingura ulei de masline
1 lingurita pudra de chili
1 lingura chimion maruntit
1 lingura suc de lamaie
sare cu aroma de fum (sau paprika afumata)
Preparare:
Intr-o tigaie incapatoare incalziti uleiul de masline. Adaugati usturoiul tocat marunt si condimentele si lasati un minut sa se aromeze usturoiul. Adaugati deasupra puiul tocat cuburi mici si lasati la prajit 3-4 minute, amestecand si intorcandu-l pe toate partile. Turnati deasupra rosiile, fasolea si ardeiul simai lasati cateva minute sa scada sosul. La sfarsit stropiti cu sucul de lamaie pentru un strop de aciditate si gata umplutura.
Intr-o tigaia pentru clatite puneti o foaie de tortilla apoi doua-trei linguri generoase de umplutura si o mana de cascaval ras. Acoperiti cu cealalta foaie si lasati un minut pe fiecare foaie. Intoarceti cu grija. Taiati in triunghiuri si serviti fierbinte, alaturi de salata.
 Pofta buna!

martie 11, 2012

Mini tort cu zmeura si fistic

Se facea ca ieri m-am dus la Cora dupa o forma mica de tort pe care mi s-a pus pata de ceva vrema. Am insfacat forma (15 cm- 15 lei :D), ba mi-am mai luat si alte cateva chestii folositoare la casa omului si hai spre masina. Numai ca intre timp mi-a iesit in cale frumusete de zmeura congelata, intreaga si ademenitoare de n-am putut sa ies din magazin fara jumatate de kilogram.
 Acasa am mancat ce-am mancat apoi mi-am zis sa-i fac de petrecanie intr-o prajitura. Si daca tot aveam forma nou nouta am zis ca un mini tort ar fi binevenit.
 Bun, aliniati urmatoarele:
Ingrediente pentru un blat cu fistic(15 cm):
1/2 cana zahar
2 linguri unt moale
2 oua
1/4 cana lapte batut (eu am pus chefir pentru ca aveam o cutie inceputa in frigider si a mers la fix)
1 lingura extract de vanilie
1/2 cana faina
1/2 cana fistic crud macinat fin
1 lingurita bicarbonat de soiu
1 lingurita sare
Preparare:
Intr-un bol amestecam bine untul cu zaharul si ouale pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam apoi vanilie si laptele batut si le incorporam bine. Intr-un alt vas amestecm faina cu fisticul, sarea si bicarbonatul si le adaugam peste amestecul lichid. Amestecam usor cu o spatula apoi turnam compozitia in tava de tort pe fundul careia am pus o hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute.
Intre timp ne ocupam de crema. Pai sa va povestesc. Mai aveam o cana de de swiss meringue butter cream da cand facusem cupcakesurile astea. Si ce m-am gandit. Sa il mixez un pic ca sa il readuc la viata si sa umplu tortul cu el. Bai nene, n-a fost chip sa-l resuscitez, s-a transformat intr-o branza dezgustatoare de eram gata gata sa-l arunc. Am cautat pe net tot felul de variante de a-l repara dar degeaba. Mi-a venit insa o idee salvatoare: l-am pus intr-o craticioara, am adaugam o mana generoasa de zmeura si un strop de suc de lamaie si l-am amestecat pe foc mic pana s-a inchegat, asa cam ca un lemon curd, ca doar avea uin compozitie unt si albus si zahar din abundenta. Voi nu va bateti capul cu treba asta si faceti un curd de zmeura ca aici (inlocuiti capsunile cu zmeura si dublati cantitatile).
Am mai avut si 200 g de smantana acra ramasa de la o supa de pui a la grec pe care am batut-o cu 2-3 linguri de zahar si am obtinut o frisca subtirica apoi m-am pus pe asamblat.
Am taiat blatul in doua, l-am insiropat cu 2-3 linguri de lichior de fistic (aveam o sticla neinceputa cumparata astva vara din Sicilia. Daca n-aveti nu-i bai, puneti orice lichior va place sau chiar un sirop de zahr cu apa si rom sau chiar nimic, ca blatule oricum umed de felul lui), am trantit deasupra o cantitate generoasa de crema de zmeura, o mana de fructe si 3-4 linguri de frisca.
  Am pus deasupra al doilea blat, l-am captusit cu frisca ramasa si asta a fost.
 Am mancat pana acum vreo 4 felii si mi-a placut mult de tot. Fisticul si zmeura se inteleg de minune! a mai ramas o felie pe care i-o opresc lui Sorin. Daca nu ajunge in timp util s-ar putea sa dispara in mod misterios.:D

Pofta buna si o duminica frumoasa!